top of page

Brief energietoeslag HPF-SOR aan de gemeente Rotterdam












Geachte heer,


- ENERGIETOESLAG AANVRAGEN IN ROTTERDAM

- Juni 2022:| Helft energietoeslag nog niet uitgekeerd in vier grote steden

- De minister rekent er echter wel op dat gemeenteraden erop toezien dat het geld op de goede plek terechtkomt. (Woordvoerder minister Schouten)



Het HPF (HuurdersplatformSOR) vertegenwoordigt de huurders van de Woningcorporatie SOR. Zoals wellicht bij u bekend is vallen onze huurders onder de doelgroep ‘Ouderen’.


In onze 60 wooncomplexen wonen duizenden ouderen die zwaar lijden onder de alsmaar stijgende kosten van levensonderhoud. Bij velen staat het water tot de lippen en soms is de situatie nog schrijnender. Zij zijn blij met elke vorm van steun in hun bestaan. Gelukkig is er nu de mogelijkheid om compensatie te ontvangen voor de hoge energieprijzen. Helaas missen deze mensen de kennis en mogelijkheden om de aanvraag te doen.


Al sinds de bekendmaking van de mogelijkheid tot aanvraag energietoeslag maken wij ons zorgen over het feit dat niet alle ouderen in staat zijn om de procedure van aanvraag te volgen, dit als gevolg van het ontbreken van kennis, het niet beschikken over ‘Social Media’ en het niet weten hoe en waar zij assistentie kunnen vinden. En als dat al bekend is, is het niet voor iedereen even gemakkelijk om zich te verplaatsen naar de locatie waar zij hulp kunnen krijgen. Gesprekken met ouderen in de complexen van SOR bevestigen onze zorg. Onze zorgen worden groter nu ons bekend is dat zo’n groot percentage huurders deze toeslag niet heeft aangevraagd en ook niet op de hoogte is van het extra bedrag de Stichting ‘de Verre Bergen’ heeft gesponsord.


Het HPF is ervan overtuigd dat onze ouderen hulp bij het invullen van de aanvraag keihard nodig hebben. Omdat wij constateerden dat veel van onze ouderen niet eens bekend waren met de mogelijkheid een toeslag aan te vragen, hebben wij de directie van SOR gevraagd een artikel over dit onderwerp te plaatsen in het SOR-blad “Thuis” dat elke huurder van SOR ontvangt. Wij zijn blij dat door dit artikel onze huurders nu allemaal op de hoogte zijn, maar nu rest nog de aanvraag zelf.


Omdat zowel het HPF als SOR van mening zijn dat de hulp aan ouderen beter kan, heeft een van onze SOR-beleidsmedewerkers, via de Ambtenaren MO van de Gemeente laten weten dat SOR bereid was (en nog steeds is) de recreatiezalen van de SOR-complexen, waar alleen maar ouderen wonen, beschikbaar te stellen voor het geven van voorlichting en/of verlenen van assistentie bij het invullen. Daar wilde men geen gehoor aan geven. Volgens ons een gemiste kans!


Het kan ook anders. Het HPF had bij dit voorstel voor ogen, dat tijdens de Covid periode een externe organisatie voor ouderen, met behulp van studenten, een middag heeft georganiseerd in een van onze ouderencomplexen om ze te helpen bij het installeren van de Q en R code. Veel bewoners hebben daar toen – tot grote tevredenheid – gebruik van gemaakt.


Deze geslaagde manier van hulpverlening past mooi bij uw eigen statement, te vinden op uw website. 'In ieders leven kan een moment komen waarop je het even niet alleen kunt. Ik zie het als mijn opgave om ook deze Rotterdammers de helpende hand te bieden.'


En bij de visie van de gemeente Rotterdam:


“Rotterdam wil een stad zijn waar u, samen met anderen, gezond en vitaal oud kunt worden. Waar het fijn wonen is en waar u leuke dingen kunt blijven ondernemen. En waar passende zorg en ondersteuning is als u het niet meer zelfstandig kunt.”


Wij hopen van harte dat u serieus aandacht wilt besteden aan de zorg die wij hebben en dat er gepaste acties komen om ouderen te helpen. Ze zullen u dankbaar zijn en het percentage indieners zal zeker stijgen zodat uw doelen mogelijk toch worden behaald.




Hoogachtend,

Het HuurdersplatformSOR



bottom of page